onsdag den 8. december 2010

Mail til Fødevareministeriet om manglende rapporter for muslingefiskeri

Mail til Fødevareministeriet vedr. manglende konsekvensvurderinger for muslingefiskeriet påvirkning af Natura 2000 områder og marsvin i Isefjorden / Roskilde fjord.

Da jeg i svar d. 30. november 2010 fra Birgit Bolgann (FD) fik besked om, at der ikke er lavet konsekvensvurderinger for muslingefiskeri i Isefjorden, beder jeg nu om at få lavet disse rapporter (mail d. 9. december 2012 til Birgit Bolgann (FD) og Fødevareministeriet).
Kære Birgit Bolgann og Fødevareministeriet

Jeg forventer, at fødevareministeriet lever op til sit ansvar som myndighed for muslingefiskeriet, og får lavet den lovpligtige konsekvensvurdering af muslingefiskeriet i Isefjorden, og at det sker på grundlag af den nyeste og bedste videnskabelige viden i overensstemmelse med habitatdirektivets krav herom.

Marsvin er omfattet af en særlig beskyttelse i henhold til (11) habitatdirektivet (Bilag 4-art), og det betyder, at marsvins yngle- og rastepladser ikke må ødelægges. Beskyttelsen er generel og gælder også uden for Natura 2000 områder, hvilket er bekræftet af Miljøministeriet (21), så marsvinet er også beskyttet i Isefjorden, hvor den både yngler (5) og opholder sig (6,7,8,9,10).

At henvise til muslingerapporter fra Limfjorden er irrelevant. For det første er der tale om et helt andet projekt, og for det andet er der tale om et udokumenteret udsagn. Her er der ikke engang lavet konsekvens vurderinger af muslingefiskeriets påvirkning på fiskebestandene, og fisk er jo det, som marsvin lever af.

Aqua-DTU skriver generelt om fisk:
(18) ”Kan vi forbedre levestederne for fiskeynglen, kan vi fremme en bestand meget hurtigere end ved ren udsætning”
(2) Nørrefjord muslinger: ”Projektet sigter på at fremme fiskebestandene”
(16) ”Blåmuslinger giver føde til fiskene”
(18) ”De lavvandede kystområder er spisekammer for mange fisk og et vigtigt opvækststed for fiskeyngel.”

Aqua – DTU’s muslingerapporter (1) siger generelt om muslingefiskeri:
”Muslingefiskeri vil medføre en forringelse af bundfauna” ,
”Fjernelse af substrat som konsekvens af fiskeri med skrabende redskaber er en irreversibel proces, og gentagende skrab vil akkumulere effekten”,
”vil fiskeriet kunne pågå på lave tætheder af ålegræs, på rodskud og i områder med frøspredning, hvilket vil hæmme nyetableringen og spredningen af ålegræsbestanden. Endvidere vil fiskeri på ålegræs kunne forekomme, hvor ålegræs og muslinger danner en mosaik i udbredelse”.

Jeg har med en undervandsvideo set den mudder/sand ørken på bunden af fjorden, som muslingeskrab medfører. Jeg og andre (17) har også lagt mærke til de store mængder af ålegræs, der flyder rundt på fjorden, når muslingefiskerne lige har skrabet.

Aqua-DTU ved godt, at muslingefiskeri skader fiskebestandene:
(2) om Muslinger: ”Da formålet med udlægningen er, at forbedre levesteder og opvækstbetingelser for fisk i området, antages det, at projektet ikke vil danne grundlag for et senere muslingefiskeri i området.”

Muslingefiskeri vil forringe biodiversiteten samt levesteder og opvækstbetingelser for fisk, og vil derfor forringe marsvinets muligheder for at finde føde.

Rødsand 2 rapporten (4b) siger også, at både habitatødelæggelse og nedsat biodiversitet vil have en negativ effekt på bestanden af marsvin.

Dertil kommer, at Isefjorden er et vigtigt område for fisk:
(3) ” Roskilde Fjord, Isefjord og Holbæk Fjord er ifølge DTU Aquas nøglefiskerdata et vigtigt opvækstområde med stor artsdiversitet”.
Her udsættes også ål og fladfisk, og det forekommer mig absurd, at lade muslingefiskeri ødelægge fiskenes levesteder og opvækstbetingelser.

Muslingefiskeriet (1) forårsager bl.a. resuspension af bundmateriale, nedsat filtration grundet fjernelse af muslinger og ødelæggelse af ålegræs og bundfauna. Det giver nedsat sigtbarhed og øget planteplanktonvækst også uden for områder med direkte muslingeskrab.

Aqua-DTU har sammen med SPICOSA vist at muslingefiskeri betyder færre muslinger og modvirker, at vandkvaliteten forbedres ved nedsat kvælstofudledning:
(14) ”A reduction to the expected target level for WFD implementation (to 47 %) would negatively influence on landings and profit of mussel fishery, whereas the negative influence on phytoplankton concentration in negligible”

Det betyder, at også Natura 2000 områderne i Isefjorden/Roskilde fjord bliver berørt af de negative effekter af muslingefiskeriet.
Endnu en grund til, at der skal laves konsekvensvurderinger for muslingefiskeriet i Isefjorden.

Det understøttes af, at ålegræs reagerer positivt på mindre kvælstof i vandområder uden muslingeskrab, mens ålegræssets ikke reagerer positivt i områder med muslingeskrab, og endda reagerer negativt i områder som Limfjorden med meget muslingefiskeri (13).

Der findes masser af internationale rapporter, som beskriver muslingefiskeriets skadelige påvirkning af vandmiljø og fauna (19, 20).

Jeg forventer, at fødevareministeriet lever op til sit ansvar som myndighed for muslingefiskeriet, og får lavet den lovpligtige konsekvensvurdering af muslingefiskeriets påvirkning af Natura 2000 områderne og på marsvin i Isefjorden.

Jeg forventer, at det sker på grundlag af den nyeste og bedste videnskabelige viden i overensstemmelse med habitatdirektivets krav herom, og at de bliver på minimum samme kvalitetsniveau, som andre projekter leverer (som f.eks. Rødsand 2 (4))

Marsvinebestanden i de indre danske farvande er faldet med 40 % på 10 år ifølge den sidste opgørelse fra DMI (15). Alene dette faktum mere end indikerer, at der skal benyttes forsigtighedsprincippet.

Jeg forventer desuden, at alt muslingefiskeri stoppes i Isefjorden indtil der forefindes de nødvendige konsekvensvurderinger og dispensationer.

Referencer:
1: Aqua-DTU Rapporter: http://www.aqua.dtu.dk/Publikationer/Forskningsrapporter.aspx
2: Danmarks fiskeriforening – Tilladelser for Bælterne, Sundet og Øhavet : http://www.danmarksfiskeriforening.dk/default.asp?id=34377
101015 - Fiskeridirektoratet – Aqua DTU: Ændring af område for omplantning af blåmuslinger i Nørrefjord: http://wkshop.bakuri.dk/filarkiv/dkfisk.die.dk/file/Info_for_bestyrelsen/Tilladelser/Tilladelser_2010/101015_ndret_omrde_for_omplandtninger_af_blmuslinger_i_Nrrefjord__DTU_Aqua__DOK81790_.pdf
3: Justeret forvaltningsplan for skarv i Danmark: http://www.skovognatur.dk/Udgivelser/2010/Skarvforvaltningsplan.htm
Forvaltningsplan for skarv i Danmark: http://www.skovognatur.dk/NR/rdonlyres/230B0C5A-10AD-4AA5-B98D-7A7B544FD9C8/111916/Forvaltningsplanforskarvseptember2010.pdf
4. Energistyrelsen - Miljøundersøgelser for specifikke projekter: http://www.ens.dk/da-DK/UndergrundOgForsyning/VedvarendeEnergi/Vindkraft/Havvindmoeller/Miljoepaavirkninger/Miljoeunders%C3%B8gelser%20for%20specifikke%20projekter/Sider/Forside.aspx
4a. EIA Report Fish: http://193.88.185.141/Graphics/Energiforsyning/Vedvarende_energi/Vind/havvindmoeller/Udbud%20af%20R%C3%B8dsand%20II%20havvindm%C3%B8llepark/VVM/Bilag%201-14/6.%20Fish.pdf
4b: NERI Commissioned Report to DONG Energy - Rødsand 2 Offshore Wind Farm Environmental Impact Assessment – Marine mammals: http://193.88.185.141/Graphics/Energiforsyning/Vedvarende_energi/Vind/havvindmoeller/Udbud%20af%20R%C3%B8dsand%20II%20havvindm%C3%B8llepark/VVM/Bilag%201-14/8.%20Marine%20mammals.pdf
5. Marsvinefødsel i Isefjorden: http://www.hvaler.dk/xobs2002.htm
6. fugle og natur – Marsvin observationer: http://www.fugleognatur.dk/vispaakort.aspx?artid=943
7. Track-it marsvin : http://harbourporpoise.trackit.cubitech.dk/main
8. Hvaler.dk via Google: http://www.google.dk/#q=marsvin+isefjorden+site%3Ahvaler.dk
9. Andre observationer via Google: http://www.google.dk/#q=marsvin+isefjorden+-%22hvaler.dk%22
10. Se marsvin i sommerferien på Orø: http://www.oroe.dk/
11. Naturbeskyttelsesloven: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=127104#K5
12. DMU: Marsvinets biologi: http://www.dmu.dk/dyrplanter/dyr/havpattedyr/marsvin/marsvinetsbiologi/
13: Publikationer vedrørende Landbrugs- og fødevareerhvervet: http://www.lf.dk/Aktuelt/Publikationer/Landbrug.aspx
Analyse af ålegræsværktøjets anvendelighed til fastsættelse af miljømålsætning for kystvande og kvælstof-reduktionskrav: http://www.lf.dk/Aktuelt/Publikationer/~/media/lf/Aktuelt/Publikationer/Landbrug/NYAalegraesVaerktoj-LF.ashx
14: NUTRIENT TARGETS AND MUSSEL PRODUCTION IN THE LIMFJORD, DENMARK: http://www.ices.dk/products/CMdocs/CM-2010/B/B0910.pdf
15: Danmark miljøundersøgelser: http://www.dmu.dk/udgivelser/fagligerapporter/nr750799/
Nr. 760: Marine områder 2008. NOVANA. Tilstand og udvikling i miljø- og naturkvaliteten: http://www2.dmu.dk/Pub/FR760.pdf
16: Fiskepleje.dk - Restaurering af havbund i Vejle Fjord: http://www.adm.dtu.dk/Subsites/fiskepleje/kyst/restaurering/vejle_fjord.aspx
17: Vand og Naturplaner – forhøring - fjorden flyder med friskt ålegræs, når muslingefiskerne har været forbi: http://polweb.nethotel.dk/Produkt/PolWeb/Sog/ShowFile.asp?p=odsherred&ID=48672
18: DTU Aqua - Kystnære økosystemer: http://www.aqua.dtu.dk/Forskning/Kystnaere-oekosystemer.aspx
19: Ecological Impacts/Benefits of Dredging for Shellfish: http://www.dnr.state.md.us/irc/bibs/dredgingshellfish.html
20: Major Changes in the Ecology of the Wadden Sea: Human Impacts, Ecosystem Engineering and Sediment Dynamics: http://www.springerlink.com/content/xw5pl2416626u850/fulltext.html
21: Svar fra Miljøministeriet vedr. Marsvin I Isefjorden: Tidl. mail og : http://lichtenhansen.blogspot.com/2010/12/marsvin-er-beskyttet-udenfor-natura.html

På forhånd tak.

Denne mail er også publiceret på -her-,
og sendt cc til 1212@dr.dk og dn@dn.dk

Med venlig hilsen

Allan Hansen
......

Ingen kommentarer:

Send en kommentar