tirsdag den 7. december 2010

Fødevareministeriet har ikke lavet konsekvensvurderinger for muslingefiskeri i Isefjorden

Fødevareministeriet har ikke lavet konsekvensvurderinger for muslingefiskeri i Isefjorden.

Efter 2 rykkere og med henvisning til svaret fra miljøministeriet, svarede fødevareministeriet d. 30. november 2010 på min mail om et stop for muslingelingefiskeri i Isefjorden afsendt d. 27. oktober 2010.

Kære Allan Hansen

Jeg kan forstå, at du allerede har modtaget svar på din henvendelse fra DTU, Aqua.

Der er ikke foretaget konsekvensvurdering i Isefjorden for så vidt angår muslingefiskeriet, da der ikke er givet tilladelse til muslingefiskeri i den del af fjorden, der er Natura -2000 område.

For så vidt angår marsvin fremgår det, som oplyst fra DTU, af konsekvensvurderingerne vedr. muslingefiskeri i Limfjorden, at der ikke er konflikt mellem muslingefiskeriet og marsvinenes fødegrundlag, jf. side 74 i konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Løgstør Bredning 2010/2011.

Konsekvensvurdering er foretaget af DTU i august 2010 og offentliggjort på DTU, Aquas hjemmeside.

Med venlig hilsen

Birgit Bolgann
Det lader ikke som om, at de overhovedet har læst, hvad jeg skriver i den oprindelige mail og heller ikke svaret fra miljøministeriet.

DTU Aqua har ikke lavet konsekvensvurderinger at muslingefiskeriet påvirkning af marsvin.

Min mail til DTU- Aqua var et spørgsmål om at se konsekvensvurderingen for muslingefiskeriet påvirkning af marsvin i Lillebælt og Limfjorden afsendt d. 18. oktober 2010.
Kære DTU Aqua - Institut for Akvatiske Resourcer,

Jeg vil gerne bede om at se den rapport, som ligger til grund for udsagnet:
”Muslingefiskeri vil ikke påvirke fødegrundlaget for marsvin”
fra rapporterne om Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lillebælt, Lovns Bredning og Løgstør Bredning:
http://www.aqua.dtu.dk/upload/dfu/muslinger/notat_fiskeri_af_bl%C3%A5muslinger_lilleb%C3%A6lt_2010.pdf
, http://www.praesten.dtu.dk/upload/dfu/muslinger/konsekvensvurdering_lovns_bredning_2009_2010_final.pdf
, http://www.praesten.dtu.dk/upload/aqua/forskning/skaldyr/konsekvensvurdering_logstor-bredning-31aug2010.pdf

I skriver også i disse rapporter at
”Muslingefiskeri vil medføre en forringelse af bundfauna”
og ”Fjernelse af substrat som konsekvens af fiskeri med skrabende redskaber er en irreversibel proces, og gentagende skrab vil akkumulere effekten.”

Den eneste rapport om marsvin, som jeg kan finde via Google og andre steder er rapporten ”Rødsand 2 Offshore Wind Farm - Environmental Impact Assessment - Marine mammals”: http://193.88.185.141/Graphics/Energiforsyning/Vedvarende_energi/Vind/havvindmoeller/Udbud%20af%20R%C3%B8dsand%20II%20havvindm%C3%B8llepark/VVM/Bilag%201-14/8.%20Marine%20mammals.pdf

Her siges der bl.a., at habitatødelæggelse vil have en negativ effekt på bestanden af marsvin, og at det kun kan modvirkes med modforanstaltninger som konstruktion af nye habitatområder og fiskestop.

Jeg er derfor meget interesseret i at se den rapport, som dokumenterer at forringelsen af bundfaunaen ved muslingefiskeri sammen med evt. modforanstaltninger giver resultatet ” Muslingefiskeri vil ikke påvirke fødegrundlaget for marsvin”.

På forhånd tak.
Det svar fik jeg d. 31. oktober 2010:
Kære Allan Hansen

Tak for din henvendelse vedr effekten af muslingefiskeri på marsvin. Det fremgår at den rapport du henviser til fra Rødsand at marsvin hovedsageligt lever af fisk.

På DMU’s hjemmeside (www.dmu.dk/foralle/Dyr+og+planter/Marsvin) beskrives marsvins føde valg som:

Marsvin har en meget varieret kost, afhængig af hvilke typer byttedyr der er det sted de lever. De spiser en lang række fisk heriblandt torsk, sildefisk, fladfisk m.m., men tager også små blæksprutter. Man har tidligere troet at marsvin fangede det meste af deres bytte i de frie vandmasser. Men ny forskning har vist at de bruger meget tid på at gennemrode havbunden med snuden for at fange de fisk der gemmer sig her.

Marsvinenes fødevalg er endvidere beskrevet i:
Aarefjord, H. & Bjørge, A.J., 1995: Diet of the Harbour Porpoise (Phocoena phocoena) in Scandinavian Waters. International Whaling Commission (Special Issue 16), pp.211-222.
Börjesson, P., Berggren, P. & Ganning, B., 2003: Diet of harbour porpoises in the Kattegat and Skagerrak seas: Accounting for individual variation and sample size. Marine mammal science, Vol. 19 (1), pp.38-58.

I DTU Aquas konsekvensvurderinger for muslingefiskeri i Lillebælt, Løgstør og Lovns Bredninger konkluderes det, at fiskeri vil påvirke forekomsten af ålegræs og makroalger i disses udbredelsesområde, vil påvirke bundfaunaen, og at der ikke påføres langtidseffekter på substrat. Set i lyset af at marsvin har et bredt fødespekter, samt at de arealer der påvirkes direkte af muslingefiskeri udgør relativt små områder, vurderes det, at fiskeriet ikke vil skade fødegrundlaget for marsvin.

Har du yderligere kommentarer eller spørgsmål er du velkommen til at kontakte DTU

Med venlig hilsen

Per Dolmer 
Her er der heller ikke lavet konsekvensvurderinger muslingefiskeriet påvirkning af marsvin, men kun nogle referencer til et par gamle rapporter, som beskriver marsvinens fødevalg på dybt vand i Kattegat og Skagerak. Resten er rent argumentivt og i direkte modstrid med de 2 kilder, som jeg nævnte i min mail til Aqua-DTU. Aqua-DTU's rapporter skriver intet om muslingefiskeriet effekt på fiskebestande, som marsvin jo er afhængige af. Jeg tor ikke på, at et udsagn som "Muslingefiskeri vil ikke påvirke fødegrundlaget for marsvin" er gyldigt, når andre projekter som f. eks. Rødsand 2 skal store og grundige rapporter om marsvin (pdf 4.8 MB). Jeg vil tro, at muslingefiskeri er langt mere skadeligt på fiskebestandene end et par havvindmøller.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar