mandag den 18. oktober 2010

Marsvin og blåmuslinger

Blåmuslinger - muslingefiskeri

Rapporter fra AQUA - DTU viser, at Muslingefiskeri vil medføre en forringelse af bundfaunaen. En forringelse af bundfaunaen har efter min mening en stor indflydelse på resten af fødekæden og derfor også på marsvinet.

Marsvin og bilag IV

Marsvin er på bilag IV listen over beskyttede arter, og det er derfor ikke tilladt at udøve aktiviteter, der har en negativ påvirkning af deres yngle- og rasteområder. En Rapport fra Rødsand 2 projektet (4,8 MB pdf) viser at habitatødelæggelse har en negativ indvirkning på bestanden af marsvin.

Muslinger og marsvin i Isefjorden

Da marsvin er en Bilag IV art og muslingefiskeri har en negativ indflydelse på fødekæden, burde der derfor findes en rapport, som beviser at fiskeri efter blåmuslinger ikke har en skadelig virkning på bestanden af marsvin i Isefjorden, eller at der er foretaget tiltag, der neutraliserer den skadelige påvirkning af muslingebundskrab.

Hvor er rapporten?

Jeg kan dog ikke finde en sådan rapport hverken på Fiskeridirektoratet eller Aquas hjemmeside eller via Google, men den må jo findes for at overholde reglerne om beskyttelse af Bilag IV arter.
Jeg har derfor bedt om om få set rapporten om muslingefiskeriet indflydelse på bestanden af marsvin via en mail til AQUA - DTU.
Kære DTU Aqua - Institut for Akvatiske Resourcer,

Jeg vil gerne bede om at se den rapport, som ligger til grund for udsagnet:
”Muslingefiskeri vil ikke påvirke fødegrundlaget for marsvin”

fra rapporterne om Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lillebælt, Lovns Bredning og Løgstør Bredning:
http://www.aqua.dtu.dk/upload/dfu/muslinger/notat_fiskeri_af_bl%C3%A5muslinger_lilleb%C3%A6lt_2010.pdf,
http://www.praesten.dtu.dk/upload/dfu/muslinger/konsekvensvurdering_lovns_bredning_2009_2010_final.pdf
, http://www.praesten.dtu.dk/upload/aqua/forskning/skaldyr/konsekvensvurdering_logstor-bredning-31aug2010.pdf

I skriver også i disse rapporter at
”Muslingefiskeri vil medføre en forringelse af bundfauna”
og ”Fjernelse af substrat som konsekvens af fiskeri med skrabende redskaber er en irreversibel proces, og gentagende skrab vil akkumulere effekten.”

Den eneste rapport om marsvin, som jeg kan finde via Google og andre steder er rapporten ”Rødsand 2 Offshore Wind Farm - Environmental Impact Assessment - Marine mammals”: http://193.88.185.141/Graphics/Energiforsyning/Vedvarende_energi/Vind/havvindmoeller/Udbud%20af%20R%C3%B8dsand%20II%20havvindm%C3%B8llepark/VVM/Bilag%201-14/8.%20Marine%20mammals.pdf

Her siges der bl.a., at habitatødelæggelse vil have en negativ effekt på bestanden af marsvin, og at det kun kan modvirkes med modforanstaltninger som konstruktion af nye habitatområder og fiskestop.

Jeg er derfor meget interesseret i at se den rapport, som dokumenterer at forringelsen af bundfaunaen ved muslingefiskeri sammen med evt. modforanstaltninger giver resultatet ” Muslingefiskeri vil ikke påvirke fødegrundlaget for marsvin”.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Allan Hansen
Fotograf
...
Jeg er meget nysgerrig efter at vide, hvilke modforanstaltninger der skal foretages i Isefjorden for at modvirke muslingeskrabets ødelæggende indvirkning på bundfaunaen. De ovenstående rapporter er godt nok om blåmuslingefiskeriet fra Limfjorden og Lillebælt, men nogenlunde de samme forhold må vel gælde for Isefjorden.

Se marsvin i Isefjorden

Der er jævnlige beretninger om marsvin set i den sydlige del af fjorden. Bl.a. ved Holbæk og Ejby og jeg var selv så heldig at få nogle billeder af marsvin mellem Bramsnæs og Munkholmbroen. Kystskrænterne ved Ejby Ådal på en dag med ingen vind er et godt sted at kigge efter marsvin.
Husk at indberette dine iagttagelser på f.eks. Naturbasen - Fugle og Natur eller Hvaler.dk. Det hjælper med til at beskytte marsvin og andre havpattedyr i vores farvande.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar